A 2015-ös Eurobike alkalmából a Focus mindenkit lenyűgözött Izalco Max Disc modelljével. Az 54-es méretű gép alig 790 gramm súlyú vázával valóban a világ legkisebb súlyú versenykerékpárja jelenleg, úgy, hogy mindez nem megy sem a merevség sem a kényelem rovására.

„A jövőben kerékpárélet szerves része lesz a tárcsafék.

A Focus nem csupán ez új tendencia felé „fókuszál” hanem kategóriájában olyan megoldásokat kínál, amelyek képesek felülmúlni a tárcsafékkel járó eddigi hátrányokat a versenykerékpárok esetében” indokolta döntését a bizottság.

A héttagú bírák összesen 500 új, 2016-os kerékpárt teszteltek, ekkora számra soha nem volt példa ezidáig. A Focus Izalco Max Disc kiemelkedő pontszámait többek között Jens Klötzer (Tour Magazin), Karen Eller (Mountainbike Pro/Die Rasenmäher) és Daniel O. Fikuart (aktiv Radfahren) is megítélte.

A Roadbike magazin szintén a maximális, „kiváló” minősítést ítélte a Focus Izalco Max Disc Red kerékpárnak, 95 pontra értékelve azt.

„Aki eddig hallani sem akart a tárcsafékről egy országútival kapcsolatban a súlya miatt, annak muszáj lesz átértékelnie a véleményét” szögezi le a szaklap.

„ Közvetlenül az Izalco Max 0.0. bemutatkozása és Eurobike győzelme után a kerékpár a legkiemelkedőbben teljesítő modellek sorába helyezkedett, a tárcsafék vadonatúj változata egy versenykerékpárba építve olyan magasra teszi a lécet, hogy nagyon nehéz lesz azt más mai, tárcsafékkel rendelkező, sportos modellekkel átlépni.”

Összegezve: Annak ellenére, hogy a Focus Izalco Max Disc modern fékrendszere nehezebb a megszokottnál, a kerékpár mégis egy igazi rakéta. Köszönhető mindez a kimagasló menetteljesítménynek és az alacsony összsúlynak.

A teljes cikk a Roadbike magazin 11/2015-ös számában olvasható.